[Решен] Домашна мрежа за споделяне на файлове - SSH!
#1
Здравейте! Отдавна не съм се вихрил със стотинката си! Искам да ви попитам по какъв начин най - лесно и просто да конфигурирам домашна мрежа между машините ми за споделяне на файлове. При ползването на минт, с двете системи преди не можах да се спогодя да споделям със самба, може би не можах да я настроя, за сметка на това създадох нещо като SSH мрежа, с която сработи това, да се шейрват файлове между двете ми машини, ползващи тогава мента. Лаптопа ми обаче от доста време ползва стотинка и искам да попитам възможно ли е да правя подобно начинание между него и настолната ми машина, ползваща mint18.
Въобще.. всякакви идеи, с които лесно ще мога да споделям информация/файлове между машините ми ще са от полза, и.. колкото по лесно и по - просто, толкова по - добре! 
Очаквам вашия отговор и ви благодаря предварително!
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#2
Здрасти, може самба или пък SSH, принципно е все тая лесно се настройват, но ако разбирам правилно имаш два Линукса т.е. SOS и Mint, а при това положение аз бих ползвал SSH. Ако е така ще ти кажа лесно как да пуснеш сървъра на SOS, за Минт обаче не съм много сигурен как става, много отдавна не съм ползвал тази дистрибуция. Телефон с android също би могъл да достъпва файловете. Ао решиш SSH, по-късно ще драсна, че много задача сега Smile Разбира се ако някой не пише преди мен.
Отговори
#3
Добре, очаквам да кажеш как да подкарам SSH съврвър и дано се получи, настройките на такъв от минта си стоят, дано да се получи по този начин от другата машина!
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#4
Може ли преди това да дадеш изхода от командата изпълнена в терминала


Код:
systemctl status  sshd.service
Отговори
#5
(03-11-2016, 23:29)exwol написа: Може ли преди това да дадеш изхода от командата изпълнена в терминала


Код:
systemctl status  sshd.service

Заповядай
● sshd.service - OpenSSH server daemon
   Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/sshd.service; disabled; vendor preset: enabled)
   Active: inactive (dead)
     Docs: manConfusedshd(8)
           manConfusedshd_config(5)
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#6
Ок, ще даваме по старо му да пуснем първо сервиза на ssh защото в момента не е активен. За целта изпълни следната команда в терминала като root

Код:
chkconfig sshd on
service sshd start

След това от Програми > Разни избери Firewall.  В лявото малко поле под Zone - public трябва да е е удебелено (по подразбиране). Кликни веднъж на него и в дясно намери услугата ssh и се увери, че има отметка на него. Ако всичко до тук е така, вече можеш да прехвърляш сигурно файлове м/у машините. За да достъпиш примерно stotinka машината от mint директно може да го направиш промерно от файловия мениджър с опцията "Свързване към сървър". Като за адрес на сървъра използваш IP адреса зададен на машината. Него можеш да го видиш с командата:


Код:
ifconfig

Като се върне резултат гледаш стойността след inet.

За потребител и парола използваш или root с паролата, което не е много препоръчително. Другия вариант е да се логваш с потребителя и неговата парола на машината.

п.п. Като допълнителна информация - ако често ползваш подобен трансфер е добре да си резервираш IP адреси за машините в рутера и да добавиш отново във файловия мениджър тези директории като отметка. Не знам дали го обясних достатъчно ясно. Ако имаш въпроси, на среща сме.
Отговори
#7
Даа.. "chkconfig sshd on" само ме интересуваше! Другото долу горе го чаткам - подкарах сървара и шейрвам файлове без проблеми между двете машини, единствено скоростта не е задоволителна, но.. това го обсъждах в друг форум и стана ясно, че няма как да се подобри май, в момента мятам с 3-4мб/с максимум и май е невъзможно, понеже съм с един Huawei Echolife HG8245 от м*ел и нито имам достъп до кой знае какви настройки от сайта на мегалан, нито рутерът ми е нещо особено, доколкото разбрах скоростта няма как да се подобри при тези обстоятелства. Все пак сървара е налице и ще ми върши все някаква работа, за което слагам проблема като "решен" и ви благодаря !
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#8
Добре супер! М/у другото тези 3-4 mb/s ако са през безжичната мрежа, не е чак толкова зле. Много зависи от рутера, който свързва устройствата. Можеш да пробваш с жица да видиш как ще е там.
Отговори
#9
Някой ако може да сподели как да шейрна (ако може пак със SSH) информация с кроснат кабел, между две стотинки. Пробвах по начина по - горе, но се получава само по wifi, пробвах и с настройки на Ipv4/6, но пак не успявам... някой ако може да ми каже лесен и полезен начин, дори да не е ssh сървър, въпреки, че ми се искаше да е с него, защото по начина по горе и с wi-fi споделям безпроблемно, просто ми се искаше да можех така и с кабел, за по голяма скорост, понеже искам да мина на лаптопа ми изцяло на стотинка ОС и ще трябва да си качвам всичката информация от nfts диска отново, а тя е много и 3-4 мб не ме устройват, за това прибягвам към кабела и търся начина, понеже сам не успявам да се справя, благодаря!

Реших проблема си и успях да се свържа чрез ssh сървър между двете машини, чрез "обърнат кабел", скоростта е повече от задоволителна, започна с над 70мб/с , впоследствие падна до 30-40, но за мен е повече от добре срямо 3-4mb/s трансфер по wi-fi. 
Относно настройките, избрах ръчни в IPV4, и за стойности, използвах за едната машина ifconfig 10.10.11.16, netmask 255.255.255.0 , а за другата 10.10.11.13 и маска отново 255.255.255.0. После от файловия мениджър, свързване към сървър, ssh://и адреса на отсрещния компютър (съответно едно от двете IP-та), правил съм много такива мрежи преди под прозореца, но вече се справих и със Стотинка ОС, при това намирам прехвърлянето за по - лесно и по - бързо! 
Реших да напиша няколко думи, за да помогна на някой начинаещ като мен, който би имал такава нужда занапред! 
Специално благодаря на exwol, ivo и целият екип на StotinkaOS Heart !
   [Изображение: 835300.png] 


Отговори
#10
Супер, благодаря че си споделил решението.
Принципно само едно леко уточнение мога да направя. Това, което си направил е абсолютно правилно, само искам да кажа, че със съвременните мрежови адаптери (лан карти) не е задължително да се ползва кронсат кабел за връзката лан-лан, а спокойно може да се ползва и обикновен прав кабел, инак останалото е решението за трансфер на файлове Smile като скорост също мисля е задоволително ако катрите са 100 mbps
Отговори
Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)